Pinot blanc / Fehér burgundi

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Magyarországon – bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban – a ritka szőlőfajták közé tartozik. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik. A Bakos Pincészetnél 2017-ben telepítettünk Pinot blanc szőlőt a Csobánc hegyen, ahol szemmel láthatóan nagyon jól érzi magát, gyönyörű egészséges fürtökkel ajándékoz meg minket.

Jellemzői nagyban hasonlítanak a Szürkebarátéhoz, de annál kevésbé rothadékony. Fürtje kissé vállas, tömött, átlagtömege viszonylag nagy. Bogyói kicsik, teljes érésben zöldessárga színt mutatnak. Vékony héjú, savas, lédús szőlő. Kedveli a mély, nedves talajfajtákat. A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.

Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk.  

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella – Szőlőfajták

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.