Borok érlelése

Borok érlelése

Türelmes csúcstámadás

 

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy meddig érdemes érlelni a borainkat. A Bakos Pincészet vulkanikus talajon termesztett, terméskorlátozott szőlőből készült, magas beltartalmi értékű, klasszikusan iskolázott boraival kapcsolatban mi általában 3-5 évet mondunk. És mi a helyzet a többi borral? Egy kis ismeretterjesztő írás következik.

 

Fontos, hogy csak azokat a borokat érdemes érlelni, amelyek olyan beltartalmi értékekkel rendelkeznek, amelyek indokolttá teszik a hosszabb érlelést, amely során az adott bor extra karakterrel, úgynevezett érlelési (tercier) aromákkal gazdagodik. Ez függ a szőlőfajtától, a termőhelytől, a szüretelt alapanyagtól és a borkészítési eljárástól. Melyek ezek a típusú borok? Talán egyszerűbb azt megfogalmazni melyek nem.

 

Nem minden bor lesz jobb az érleléssel

 

Milyen típusú borokat nem érdemes hosszan érlelni? A reduktívan készített, könnyű, illatos fehér- és rozéborokat, tankpezsgőket, amelyekben a lényeg éppen az üdeségen és frisseségen van, érdemes a piacra kerülésüket követő 1, maximum 1,5 éven belül elfogyasztani. A tradicionális módon készített pezsgők ennél jobban bírják az érlelést, de mivel ezek hosszú időn keresztül értek a pezsgőpincészetben és úgymond fogyasztásra kész állapotban jelennek meg a piacon, így ezeket a komolyabb pezsgőket is érdemes 3 éven belül elfogyasztani.

 

Csúcsra járatva

 

A jó minőségű fehér, de még inkább a vörösboroknál már más a helyzet és természetesen ide tartoznak a desszertborok és az évjáratos, különleges minőségű pezsgők is. Egy jó chardonnay-t vagy cabernet-et úgymond vétek fiatalon elfogyasztani, hiszen megdöbbentő különbség mutatkozik a szépen érett tételek javára.

 

Mivel – egyéb paraméterek mellett – a borok savtartalma is döntő szerepet játszik az eltarthatóságban, általában a magasabb savtartalmú borok tovább eltarthatók. A leghosszabb ideig érlelhető borok a botritiszes édes borok – a tokaji aszúk például, legendásan hosszú, több évtizedes érlelési potenciállal rendelkeznek. Feltéve, ha megfelelően tároljuk őket…

 

A következő részben a helyes tárolás témakörét járjuk körül bővebben!

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.