Emberek a borok mögött – Bemutatjuk a Csobáncon gazdálkodó Bakos családot

Emberek a borok mögött - Bemutatjuk a Csobáncon gazdálkodó Bakos családot

Mi lehet egy sikeres pincészet alapja?

A föld szeretete. Jó területek, gondosan művelt szőlő és elkötelezett, szakmailag felkészült csapat. A környezetét tudatosan alakító emberi tényező fontossága még a sokat emlegetett terroir kapcsán is felmerül, amely kifejezés elsődlegesen a szőlő termőhelyének földrajzi jellemzőire utal.

Egy jász gyökerű, több száz éven át dokumentáltan földműves és vincellér ősökkel rendelkező kecskeméti família: a Bakos család.

A jó borok és gasztronómia iránt érdeklődő Bakos házaspár számára mérföldkő volt 2013 októbere, amikor a badacsonyi borvidéken járva lenyűgözte őket a Csobánc-hegy természeti szépsége. Tibor és Aranka ott és akkor beleszerettek a vulkanikus hegybe és nem tudtak szabadulni a gondolattól, hogy nekik dolguk van ott.

Az ország másik végén, más pályán sikeresen tevékenykedő házaspár részéről rengeteg tervezés, munka, lemondás, valamint logisztikai bravúr kellett ahhoz, hogy az évek során felépítsék a Bakos Pincészetet.

A beruházásokat, építkezéseket és szőlőtelepítéseket Tibor irányítja precíz, biztos kézzel. A családfő – a különleges ízű és aromájú dohányfajták ismerőjeként – egy saját szervezésű Pipa klubot is működtet, ahol alkalmanként a pipadohányok és a digesztív jellegű óborok párosításának szépségeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

Aranka a borászat lelkeként menedzseli a pincészet működését és irányítja a marketing- és értékesítési tevékenységet. Kevés szabadidejében a konyhában alkot, receptkönyvet ír, bor-étel párosításokat tökéletesít és lányával együtt külföldi tanulmányutak során fejleszti magát a gasztronómia területén – legutóbb egy olaszországi főzőiskolában tanulva autentikus mediterrán konyhai fogásokat.

Az utóbbi években már három és fél hektárosra növekedett kisbirtok életében gyermekeik is egyre nagyobb részt vállalnak. A gyógyszerész végzettségű Barbara a fehérborok jótékony élettani hatásairól szóló szakmai előadásaival gazdagítja a borbemutatókat. Máté pedig – a Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlész-borász tanulmányai mellett – borkóstolókat tart, szervezi a helyi borturizmust és gondoskodik róla, hogy egyre több borkedvelőt nyűgözzön le a gyönyörű táj és a Bakos borok az 1822-ben épült boltíves pincénél, a Csobánc-hegy 17. szám alatt.

CSALÁDUNK ŐSEI

Az 1700-as évekig visszavezetve kisebb és nagyobb földbirtokokon mindig gazdálkodtak, apai nagyapánk vincellér volt. Büszkék vagyunk mindig független redemptiós, jász őseinkre, akik saját vagyonukat áldozták a jász nép függetlenségének pénzbeni visszaváltására, 1745 május 6-án Mária Terézia királynő részére megfizetve. A jász (Jazones) öntudat alapja az a több, mint 700 éves etnikai különállóság, önálló rendjük, közigazgatásuk, a jász nyelv, kultúra, és kiváltságok, adómenetesség, szabad mozgásuk és továbbiak, melyeket a magyar királyok időről- időre megerősítettek és biztosítottak számukra. Magyarországi letelepedésük Szent László királyunknak köszönhető. A jászok IV. Bélától kollektív nemességet kaptak a tatárjárás után az ország újjáépítésének idején. Két oklevélben jegyzett redemptiós ősi vérvonalunk a  Földházi® és Mészáros® családok.

REDEMPTIO

Latin kifejezés, jelentése: visszavásárlás, megváltás, önmegváltás.

A szó az 1745-ös jászkun redempcióra utal, amikor a jászok és a kunok példás összefogással, saját erejükből visszavásárolták régi kiváltságjogaikat. Mária Terézia magyar királynő 1745. május 6-án írta alá a jászok és a kunok redempcionális diplomáját.

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.