Szőlőbirtok és borászat

Szőlőbirtok és borászat

VULKÁNOK HAZÁJA

Birtokunk a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 3,42 millió éves vulkáni tanúhegyen, a 376 m magas Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az Országos Kéktúra útvonalán található. Az egykori kihűlt vulkánok tanúhegyei között lévő területet már a kelták is lakták, később a rómaiak, akik jelentős szőlőművelést folytattak. A Honfoglalás után a Kál-nemzetség telepedett meg a vidéken. Az 1300-as években a Veszprémi Püspökség kiterjedt szőlőbirtokokat hozott létre, később az Eszterházyak birtokában volt. A XIX. század filoxéra járványa az egész területet kipusztította, így a gazdák az újratelepítés során új szőlőfajtákat is meghonosítottak. Szőlőbirtok és borászat

Szőlőbirtok és borászat

BADACSONYI BORVIDÉK

A III. századból származik Probus császártól, a VineaPannoniae Nobilis Districtus borvidék-megjelölés, mely Európa egyik legrégibb eredet-megjelölése. Az egykori kihűlt vulkánok tanúhegyei között lévő területet már a kelták is lakták, később a rómaiak akik már jelentős szőlőművelést is folytattak. Szőlőbirtok és borászat

A Honfoglalás után a Kál-nemzetség telepedett meg. A honfoglalást követően így a magyar bor előállításának hármas alapja volt: egyrészt a magyarság magával hozott belső-ázsiai és Kaukázus-vidéki hagyományai, másrészt a Pannóniában és ezen belül is a Balaton-felvidéken fennmaradt és átvett római gyakorlat, harmadrészt a térítő bencés rend és később megtelepedő más tanító rendek által közvetített Itáliából, Burgundiából, Anjouból, Rajna-völgyéből hozott és átadott ismeretanyag és ízlésvilág.

BALATON-FELVIDÉKI
BORVIDÉK

A Balaton-felvidéki borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának középső–nyugati részén található. Területe nem egységes, éppen hogy csak összefüggő, ugyanis középső részébe beékelődik a Badacsonyi borvidék:
  • keleti része (ami tulajdonképpen a Káli-medence) a Balatonfüred-Csopaki borvidék és a Badacsonyi borvidék között helyezkedik el;
  • nyugati része pedig a Keszthelyi-fennsík, illetve Sümeg tágabb környéke.

Teljes területe: 5200 ha, amiből 5140 ha az I. osztályú. A szőlővel betelepített terület 1508 ha.
Az egész borvidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.
Az egész Balaton borrégióra jellemző a 2000 éves római szőlőművelés hagyományainak részleges továbbvitele, melynek továbbvitelét mi is célul tűztük ki. Szőlőbirtok és borászat

TÖRTÉNETÜNK

Családunk ősei az 1700-as évekig visszavezetve kisebb és nagyobb földbirtokokon mindig gazdálkodtak, apai nagyapánk vincellér volt. Szőlőbirtok és borászat

TERROIR BOROK A CSOBÁNC-HEGYRŐL

A Csobánc lejtőit pannon agyag, pannon homok és helyenként lösz borítja. Ez a vulkanikus alapkőzet biztosítja a talaj jó mikroelem ellátottságát, mely nagyban hozzájárul, a csak erre a borvidékre jellemző borminőség kialakulásához. Az éghajlat kiegyenlített, napfényben gazdag szubmediterrán jellegű. A tanúhegyek bazaltsapkái és a Balaton közelsége együttesen biztosítják a legnehezebb évjáratokban is, hogy a magas mustfokkal rendelkező alapanyagból, testes, tüzes, íz- és zamatgazdag borok készüljenek. Szőlőbirtok és borászat

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Cool Timeline

2021
2021

Megújulás

Csobánci Piknik program promocióhoz_

Pincészetünk megújult, infomatívabb, továbbá felhasználóbarátabb weboldallal, új és kibővített nagyválasztékú borválogatásokkal, valamint számtalan új szolgáltatással kezdett neki a 2021-es évnek.

2020
2020

Új szolgáltatás: Birtoklátogatás

Új szolgáltatás: Birtoklátogatás

Birtokunk menyitotta kapuit a nagyközönség elött. Elérhetővé váltak új szolgáltatásaink: borkostoló a birtokon, borkostolóval egybekötött birtoklátogatás.

2019
2019

Piacralépés

Pinot Blanc Virgin Edition

Elérkezett az idő, hogy a borkedvelő közönségnek is megmutassuk Csobánc-hegyi borainkat. 

2018
2018

Borstílus

Borstílus

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk. Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális, boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés..Read More

2017
2017

Még egy pinot fajta

Még egy pinot fajta

Pinot Blanc szőlőink telepítése. A pinot blanc a pinot család fehér tagja, közeli rokonai a pinot noir és a pinot gris (szürkebarát). Származására német és magyar neve is utal: weissburgunder, illetve fehérburgundi. Tapasztalatunk szerint a Csobánc-hegyen is kiválóan érzi magát. 

2016
2016

Furmint szőlőink telepítése

Furmint szőlőink telepítése

A Balaton környékén nagy hagyománya és története van a fajtának, ezen a vidéken régen Szigeti néven emlegették. A Szigeti szőlőnév a Szigliget szóból eredeztethető. Ide a „Szigeti-hegybe” Tokaj-Hegyaljáról került a Furmint és innen terjedt tovább Szigeti néven. A Balaton környékén lévő vidékek közösségeinek Szigliget lett a fajta származási helye, innen..Read More

2015
2015

Tovább bővülünk

Tovább bővülünk

Ekkor egy újabb terület került a birtokunkba Olaszrizlinggel betelepítve, rajta az 1822-ben épült boltíves pince a Csobánc-hegy 17. szám alatt, amely pincészetünk központja lett. 

2013
2013

Birtok alapítás

Birtok alapítás

2013 októberében vettük meg az első területünket egy vegyes telepítésű szőlőst egy romos házzal, szántóval és réttel, amelyhez novemberben további 4 kisebb területet vásároltunk, melyeken akkor Szürkebarát, Olaszrizling és Zöld Veltelini volt és egy kiöregedett szőlősterület. 

2004
2004

Pinot Gris

Pinot Gris

Szürkebarát szőlőink telepítési ideje. 

1998
1998

Olaszriszling

Olaszriszling

Ekkor telepítették el a birtokunkon található legidősebb Olaszrizling ültetvényt.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Talaj

A talaj vulkanikus eredetű bazalt és bazalttufa, pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz. A talaj ásványi jellegét meghatározó bazalt alapvető szerepet játszik a borminőség kialakulásában. A vulkanikus kőzetből felszabaduló kálium, magnézium és kalcium hozzájárul a sajátos, minerális jellegű borminőség kialakulásához, az ásványi anyagok magas koncentrációja a borok sós ízérzetében köszön vissza. Szőlőbirtok és borászat

Klíma

A borvidék szub-meditterán mikroklímáját a kedvező lejtésszögű, északi széltől védő és a déli napfényes hegyoldalak földrajzi helyzete adja. Az éghajlat egész évben kiegyenlítetten jó, a nyár meleg és napfényes, a tél enyhe és langyos. Éghajlatát a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja a kettős besugárzással is, a víztükörről visszaverődő plusz napfénnyel. Szőlőbirtok és borászat

Szőlő

Terméskorlátozott, integrált műveléssel törekszünk a birtokunk ökológia egyensúlyára. Művelésmód középmagas kordonművelés, csercsapos váltómetszéssel. A tervezett termésmennyiséget már a metszésnél szabályozzuk, a tőkék egyedi terhelése 7 rügy/ m². Régi ültetvények térállása: 3,0 m x 1,0 m, újültetvények térállása: 2,4 m x 1,0 m.

A termesztéstechnológia kialakítása az integrált szőlőtermesztés irányelveit és célkitűzéseit figyelembe véve történik. A kórokozók és kártevők előrejelzésénalapuló növényvédelmével, a zöldmunkák elvégzésével, a vékony szellős lombfal kialakításával, a szőlősorok ápolásának elsődleges célja a növény számára kedvezőtlen feltételek megszüntetése, a biológiai egyensúly fenntartásával.

Borászat

A Bakos Pincészet birtok a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 376 m magas, 3,42 millióéves bazaltos Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park
területén fekszik. A 3 ha I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlős területeinket a régió kiemelt fajtái alkotják, az 1998-as telepítésű Olaszrizling, 2004-ben ültetett Szürkebarát,

2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc. Egykor itt az 1300-as években a veszprémi püspökség hozott létre kiterjedt szőlős területeket, később az Eszterházyak birtokában volt. Szőlőbirtok és borászat

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Borstílus

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk.

Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális, boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra.

Palackban további 1,5 – 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát, és nemességet sugallnak.  Kapcsolat  Weblock

Boraink

Három hektár I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlőterületünket a régió kiemelt fajtái alkotják. Az 1998-as telepítésű Olaszrizling, a 2004-ben ültetett Szürkebarát, a 2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc.

Bővebben

Webshop

Rendelj borokat egyenesen Badacsonyból háztól házig! Havi válogatások, újdonságok, kedvezményes borcsomagok, háztól házig szállítva az ország minden pontjára! Böngéssz webshopunk választékában!

Bővebben

Rendezvényeink

Európa egyik legrangosabb, legrégebbi báljánának helyszínén, az Anna Grand Hotelben 2020-as évi  Borbála Napi Borbál Újbor mustráján is lehet majd ismét a Bakos Pincészet Csobánc borait kóstolni.

Bővebben