Így tárold a boraid!

így_tarold_a_boraid

Így tárold a boraid!

 

Előző cikkünkben a borok eltarthatóságáról írtunk, amely kapcsán nem lehet megkerülni a helyes tárolásra vonatkozó alapvető tudnivalókat. Most ezek következnek.

 

A tárolás során érdemes arra figyelni, hogy a borok viszonylag állandó hőmérsékletű 10 és 15 °C közötti, sötét helyen, ideális esetben borospincében legyenek. Az erős fény negatívan hat a borok fejlődésére, ezért is vannak általában sötétzöld, vagy barna színű palackba töltve, ezzel is védve őket a napfény negatív hatásaitól.

 

Emellett fontos a páratartalom, a pince ne legyen túl száraz, hogy a parafadugó minél tovább tudja jól ellátni feladatát. Apropó parafadugó! A parafával lezárt boros palackokat fektetve tároljuk, így a parafadugó érintkezik a borral és nem tud kiszáradni. Talán kevésbé ismert, de ez a pezsgőkre is ugyanúgy vonatkozik. A borok nem szeretik a sok mozgatást, rezgést sem, így lehetőleg ne egy olyan pincét válasszunk, ahol egy rock zenekar gyakorol, vagy mindig megrázkódik az elhaladó villamostól…

 

Sok hűhó az élményért

 

Az érlelés célja, hogy az adott bort a fejlődési csúcsának közelében, teljes pompájában tudjuk megízlelni. Ekkor örülhet a termelő, hogy borát a legszebb állapotában kóstolja a vevő és még inkább jó hírét viszi, örülhet a fogyasztó, hogy megérte a sok türelem és végső soron örülhet a bor is 🙂 Természetesen az indokolatlanul hosszú ideig tartó érlelést érdemes elkerülni, nehogy abba a hibába essünk, hogy a bor nemcsak hogy átlendül a csúcsán, hanem – a lassú hanyatlást követően – megöregszik, oxidált lesz és “szétesik”. Emiatt egy jó minőségű bort még mindig jobb kicsit fiatalabban meginni, mint túlkorosan.

 

Borok a konyhában

 

Amennyiben a borunk már hanyatlóban van és csak korlátozott élményt nyújt, akkor se essünk kétségbe, mert még mindig jó szolgálatot tehet a konyhában, akár pácoláshoz, akár főzéshez használva. A bor aromái szó szerint finom fűszerként viselkedve érezhetően gazdagítják ételünket, legyenek azok sültek, vagy pörköltek. A borral főzés kapcsán nálunk a Bakos Pincészetnél két kedvenc étel van, amellyel mindig osztatlan sikert aratunk. Az egyik a ropogós kacsasült párolt fehérboros vöröskáposztával és karamellizált lilahagymás tört burgonyával, a másik pedig a klasszikus vörösboros marhapofa-lábszár-farok pörkölt, amelyet általában szalvétagombóccal tálalunk.

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.