A szürkebarát szó eredete

A Szürkebarát szó, mint bornév megszületése a XX. század harmincas éveiben történt, a Badacsonyi Eszterházy szőlőbirtokon, annak elismert tiszttartója, Krassay Vilmos bábáskodása mellett.

A Badacsonyi Eszterházy szőlőbirtok a Balaton-felvidék legnagyobb szőlőbirtoka volt, amely képes volt nevet, értéket, hírt adni és terjeszteni ennek a kiváló fajtatiszta bornak. Joggal voltak büszkék a Pálos renddel való kapcsolatukra, mind családi, mind helyi vonatkozásban a Badacsony-hegyen és adták megfontoltan, megalapozottan és találóan az 1930-as évek során, éppen a Pálos rend Magyarországra való visszatértével egy időben, a bornak a Szürkebarát nevet.

A névadásban közrejátszott, hogy a Pálos rend szerzeteseinek eredeti csuha színe egybevágott a Pinot gris névben szereplő szürke színnel, a Badacsonyi-hegyen egykor itt megtelepedett pálosok kolostorának léte, a Pálos rendi szerzetesből érsekké és prímássá lett Eszterházy Imre kiválósága. Az idő, úgy látszik igazolta az elképzelést a névadásban, mind a név, mind a bor igen közkedveltté vált…

A fotón a 2004-es telepítésű Csobánc-hegyi Szürkebarátunk gyümölcsei láthatók. Minden évjáratban nagy kedvenc, bízunk benne, hogy az idei is nagyon szép bor lesz…

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.