Villáminterjú Knolmajer Ferenccel, a Bakos Pincészet borászával

A Bakos Pincészet az országos nagyközönség előtt Budapesten a Borjour Magnumon fog debütálni. Ha csak egy bort kóstolhatnánk a pince szortimentjéből az eseményen, melyiket ajánlaná?

Egyértelműen az Olaszrizlinget, hiszen a Badacsonyi Borvidék legfontosabb szőlőfajtája, a neve ellenére igazi magyar lelkületű fajta. Véleményem szerint a Balaton felvidéken teremnek a legkiválóbb Olaszrizlingek. A 2019-es Olaszrizlingünk illatában diszkréten jelentkezik a fehér virágok illata, elegáns savtartalommal rendelkezik és zamatban visszaadja a termőhely egyedi, vulkanikus karakterét.

Miért különleges termőhely a Csobánc-hegy?

A Csobánc lejtőit pannon agyag, pannon homok és helyenként lösz borítja. Ez a vulkanikus alapkőzet biztosítja a talaj jó mikroelem ellátottságát, mely nagyban hozzájárul, a csak erre a borvidékre jellemző borminőség kialakulásához. Az éghajlat kiegyenlített, napfényben gazdag szubmediterrán jellegű. A tanúhegyek bazaltsapkái és a Balaton közelsége együttesen biztosítják a legnehezebb évjáratokban is, hogy a magas mustfokkal rendelkező alapanyagból, testes, tüzes, íz- és zamatgazdag borok készüljenek.

Milyen stílusú borokat készít a Bakos Pincészet?

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, „terroir” borokat készítük. Szüretkor fő célkitűzés, hogy a szőlő megfelelő érettséggel kerüljön feldolgozásra. A kézzel szüretelt szőlőből, kíméletes feldolgozással készült must, ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd onnan a borok hét-nyolc hónapig tartó érlelés után kerülnek palackba, további érlelésre.

A Bakos Pincészet boraiban visszaköszönnek azok az ásványos, sós terroir jegyek amelyek a Badacsonyi Borvidéket jellemzik.

Találkozunk a Borjour Magnumon!

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.