Rólunk

VULKÁNOK HAZÁJA

Birtokunk a Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található. Az egykori kihűlt vulkánok tanúhegyei között lévő területet már a kelták is lakták, később a rómaiak, akik jelentős szőlőművelést folytattak. A Honfoglalás után a Kál-nemzetség telepedett meg a vidéken. Az 1300-as években a Veszprémi Püspökség kiterjedt szőlőbirtokokat hozott létre, később az Eszterházyak birtokában volt. A XIX. század filoxéra járványa az egész területet kipusztította, így a gazdák az újratelepítés során új szőlőfajtákat is meghonosítottak.

Történetünk

Családunk ősei az 1700-as évekig visszavezetve kisebb és nagyobb földbirtokokon mindig gazdálkodtak, apai nagyapánk vincellér volt.
Olaszriszling

1998

Ekkor telepítették el a birtokunkon található legidősebb Olaszrizling ültetvényt.

Pinot gris

2004

Szürkebarát szőlőink telepítési ideje.

Birtok alapítás

2013

2013 októberében vettük meg az első területünket egy vegyes telepítésű szőlőst egy romos házzal, szántóval és réttel, amelyhez novemberben további 4 kisebb területet vásároltunk, melyeken akkor Szürkebarát, Olaszrizling és Zöld Veltelini volt és egy kiöregedett szőlősterület.

Tovább bővülünk

2015

Ekkor egy újabb terület került a birtokunkba Olaszrizlinggel betelepítve, rajta az 1822-ben épült boltíves pince a Csobánc-hegy 17. szám alatt, amely pincészetünk központja lett.

Furmint szőlőink telepítése

2016

A Balaton környékén nagy hagyománya és története van a fajtának, ezen a vidéken régen Szigeti néven emlegették. A Szigeti szőlőnév a Szigliget szóból eredeztethető. Ide a „Szigeti-hegybe” Tokaj-Hegyaljáról került a Furmint és innen terjedt tovább Szigeti néven. A Balaton környékén lévő vidékek közösségeinek Szigliget lett a fajta származási helye, innen az új név.

Még egy pinot fajta

2017

Pinot Blanc szőlőink telepítése. A pinot blanc a pinot család fehér tagja, közeli rokonai a pinot noir és a pinot gris (szürkebarát). Származására német és magyar neve is utal: weissburgunder, illetve fehérburgundi. Tapasztalatunk szerint a Csobánc-hegyen is kiválóan érzi magát.

Borstílus

2018

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk.

Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális, boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra.

Palackban további 1,5 – 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát, és nemességet sugallnak.

Piacra lépés

2019

Elérkezett az idő, hogy a borkedvelő közönségnek is megmutassuk Csobánc-hegyi borainkat.

Talaj

A talaj vulkanikus eredetű bazalt és bazalttufa, pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz. A talaj ásványi jellegét meghatározó bazalt alapvető szerepet játszik a borminőség kialakulásában. A vulkanikus kőzetből felszabaduló kálium, magnézium és kalcium hozzájárul a sajátos, minerális jellegű borminőség kialakulásához, az ásványi anyagok magas koncentrációja a borok sós ízérzetében köszön vissza.

Klíma

A borvidék szub-meditterán mikroklímáját a kedvező lejtésszögű, északi széltől védő és a déli napfényes hegyoldalak földrajzi helyzete adja. Az éghajlat egész évben kiegyenlítetten jó, a nyár meleg és napfényes, a tél enyhe és langyos. Éghajlatát a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja a kettős besugárzással is, a víztükörről visszaverődő plusz napfénnyel.

Szőlő

Terméskorlátozott, integrált műveléssel törekszünk a birtokunk ökológia egyensúlyára. Művelésmód középmagas kordonművelés, csercsapos váltómetszéssel. A tervezett termésmennyiséget már a metszésnél szabályozzuk, a tőkék egyedi terhelése 7 rügy/ m². Régi ültetvények térállása: 3,0 m x 1,0 m, új ültetvények térállása: 2,4 m x 1,0 m.

A termesztéstechnológia kialakítása az integrált szőlőtermesztés irányelveit és célkitűzéseit figyelembe véve történik. A kórokozók és kártevők előrejelzésén alapuló növényvédelmével, a zöldmunkák elvégzésével, a vékony szellős lombfal kialakításával, a szőlősorok ápolásának elsődleges célja a növény számára kedvezőtlen feltételek megszüntetése, a biológiai egyensúly fenntartásával.

Borászat

A Bakos Pincészet birtok a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 376 m magas, 3,42 millióéves bazaltos Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park
területén fekszik. A 3 ha I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlős területeinket a régió kiemelt fajtái alkotják, az 1998-as telepítésű Olaszrizling, 2004-ben ültetett Szürkebarát,

2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc. Egykor itt az 1300-as években a veszprémi püspökség hozott létre kiterjedt szőlős területeket, később az Eszterházyak birtokában volt.

Borstílus

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk.

Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális, boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra.

Palackban további 1,5 – 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát, és nemességet sugallnak.