Emberek a borok mögött – Bemutatjuk a Csobáncon gazdálkodó Bakos családot

Emberek a borok mögött – Bemutatjuk a Csobáncon gazdálkodó Bakos családot

Mi lehet egy sikeres pincészet alapja? Jó területek, gondosan művelt szőlő és elkötelezett, szakmailag felkészült csapat. A környezetét tudatosan alakító emberi tényező fontossága még a sokat emlegetett terroir kapcsán is felmerül, amely kifejezés elsődlegesen a szőlő termőhelyének földrajzi jellemzőire utal.

Egy jász gyökerű, több száz éven át dokumentáltan földműves és vincellér ősökkel rendelkező kecskeméti família: a Bakos család. 

A jó borok és gasztronómia iránt érdeklődő Bakos házaspár számára mérföldkő volt 2013 októbere, amikor a badacsonyi borvidéken járva lenyűgözte őket a Csobánc-hegy természeti szépsége. Tibor és Aranka ott és akkor beleszerettek a vulkanikus hegybe és nem tudtak szabadulni a gondolattól, hogy nekik dolguk van ott.

Az ország másik végén, más pályán sikeresen tevékenykedő házaspár részéről rengeteg tervezés, munka, lemondás, valamint logisztikai bravúr kellett ahhoz, hogy az évek során felépítsék a Bakos Pincészetet. 

A beruházásokat, építkezéseket és szőlőtelepítéseket Tibor irányítja precíz, biztos kézzel. A családfő – a különleges ízű és aromájú dohányfajták ismerőjeként – egy saját szervezésű Pipa klubot is működtet, ahol alkalmanként a pipadohányok és a digesztív jellegű óborok párosításának szépségeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

Aranka a borászat lelkeként menedzseli a pincészet működését és irányítja a marketing- és értékesítési tevékenységet. Kevés szabadidejében a konyhában alkot, receptkönyvet ír, bor-étel párosításokat tökéletesít és lányával együtt külföldi tanulmányutak során fejleszti magát a gasztronómia területén – legutóbb egy olaszországi főzőiskolában tanulva autentikus mediterrán konyhai fogásokat.

Az utóbbi években már három és fél hektárosra növekedett kisbirtok életében gyermekeik is egyre nagyobb részt vállalnak. A gyógyszerész végzettségű Barbara a fehérborok jótékony élettani hatásairól szóló szakmai előadásaival gazdagítja a borbemutatókat. Máté pedig – a Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlész-borász tanulmányai mellett – borkóstolókat tart, szervezi a helyi borturizmust és gondoskodik róla, hogy egyre több borkedvelőt nyűgözzön le a gyönyörű táj és a Bakos borok az 1822-ben épült boltíves pincénél, a Csobánc-hegy 17. szám alatt.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük